11 Nisan 2010 Pazar

SELGD, Analiz ve Yorum

Aşağı yukarı 5 aydır portföyümün 25%'i gözaltı pazarında işlem gören SELGD'da bağlı durumda idi. Beklediğim gibi bir performans göstermedi açıkçası, 0.44 maliyetim vardı, bu 5 aylık sürede kağıdın gördüğü en düşük seviye 0.32, en yükseği de 0.52 oldu. Şu an kağıda sahip bütün küçük yatırımcılar illallah demiş durumda, çünkü kağıtta 2 aydır hiçbir hareketlilik yok.

Kağıda giriş nedenim satış beklentisi idi, primlenmemiş bir satış beklentisi olduğunu düşünüyordum. Hala da öyle düşünüyorum. VBG Holding'le görüşmelere tekrar başlayacaklarını söylediler, hatta SPK'dan esas sözleşme değişikliği için ön izin aldılar. VBG denizcilik alanında faaliyet gösteriyor, Selçuk Gıda ise kuru meyve ihracatı. Bu yüzden satışın gerçekleşmesi için esas sözleşmenin değişmesi gerekiyor. SPK'nın verdiği iznin süresi kısa bir süre içinde dolacak.

Cuma günü, SELGD'daki pozisyonumu 2'ye katladım, artık portföyümdeki ağırlığı 50%. Maliyetim de 0.45'e çıktı. Bu işlemdeki en büyük gerekçem, SELGD'nın perşembe akşamı açıkladığı bilanço.

Selçuk Gıda 2009 yılı konsolide bilançosunda 1.951.650 TL kar açıkladı. Bu karın büyük kısmı "diğer faaliyet gelirleri" kaleminde bulunuyor. Ayrıntısına baktığımız zaman (şurada, sf. 36) bu faaliyet gelirlerinin bir kısmının şüpheli alacaklardaki değişimden kaynaklandığını görüyoruz.

Diğer faaliyetlerden Gelirler

Konusu Kalmayan Karsılıklar 7.381.148
Diger Olagan Gelir ve Karlar 536
Olagandısı Gelir ve Karlar 23.114
Diger Faaliyetlerden Gelir ve Karlar 1.259.510
Diger Olagandısı Gelir ve Karlar 1.986.151
Önceki Dönem Gelir ve Karları 5.811

Diger faaliyetlerden giderler

Karsılık Giderleri (-) 6.792.244
Çalısmayan Kısım Giderleri 19.218
Önceki Dönem Giderleri 185.577
Diger olagan giderler ve zararlar 1.875.617

Yaklaşık 500.000Tl'si italik yazılı kalemlerdeki farklardan oluşuyor, bunlar da şüpheli alacaklardaki değişimi veriyor.

Peki bu "diğer faaliyetlerden gelir ve karlar" ve "diğer olağandışı gelir ve karlar" nereden geliyor? Bilançoya baktığımızda, yatırım amaçlı gayrimenkuller kaleminde 2.000.000 liralık bir azalma görüyoruz. Yani şirket 2.000.000 liralık gayrimenkul satmış(zaten biliniyordu bu-amacım yöntemi göstermek)

"Ee, madem şirket kar etmiyor, neden pozisyonunu büyüttün?" sorusuna geçebiliriz artık. Birkaç sebebi var:

1. Şirket şüpheli alacak dengesini artıya çevirmiş, önceki yıllarda zararının çoğu bu kalemlerden geliyordu. Şirketin pek iyi yönetilmediği, ya da mali tablolarda usulsuzluk yapıldığına dair söylentiler vardı, gerçekten bir garipti, 7-8 milyon şüpheli alacak mı olur? Şimdi biraz toparlanıyor mu acaba?

2. Ticari faaliyetlerden de 750.000 lira kar etmiş. Gerçi geçen yıl bu rakam 2.000.000Tl imiş ama yine de ticari faaliyetlerden kar etmesi yeterli şimdilik. Hem artık daha az şüpheli alacak yazıyor:)

3. En büyük neden bu bilançodan sonra tahtanın hareketlenmemesi oldu. Şirket satışı gerçekleşmeyecek olsa, malı küçük yatırımcıya yıkmak için 2-3 tavanlık bir seri gelirdi bence. Sonrası malum, serbest düşüş. Ama böyle bir şey olmadı. Bu da bende satışın gerçekleşeceği umudunu arttırdı.

4. Şirketin batma ihtimali olduğunu düşünmüyorum. Tek borcu yaklaşık 3.000.000 liralık SSK borcu, o yüzden gözaltı pazarında zaten.

5. Satış ihtimali gerçekleşmezse, 3. maddede yazdığım işlemin yapılacağını düşünüyorum. Buna da hazırlıklıyım. Yani, 2-3 tavan gelirse, elimdeki malın yarısını satacağım. Böylece çıkış yapaysa, zarar etme ihtimalim kalmayacak. Gerçekten satılacaksa da, kalan yarısı da bana yetecektir.

6. Kağıt şu an IMKB'nin bence en ucuz kağıdı. Gözaltındaki diğer kağıtların bilançolarını inceleyin, çoğu SELGD'dan kötü durumda olduğu halde fiyatı daha yüksektir.

İşte SELGD hissesi almak için 6 neden:) Ama handikaplarından da bahsetmezsek olmaz:

1. Sonuçta bu kağıt gözaltı pazarında. Bu pazara büyük paralar yatırmak çok riskli olabilir.
2. Daha önce 2 kez satış haberleriyle küçük yatırımcıya mal yıkılmış, epey bir zarar ettirilmiş. İki satış denemesi de fos çıkmış.
3. Kağıdın 98,69%'u halka açık. Yani yönetenlerin şirkette çok az payı var. Bu bence çok büyük bir handikap. Kağıdın tamamı küçük yatırımcıda olabilir, senelerce bekleyebilirsiniz.
4. Şirket pek iyi yönetilmiyor, daha fazla uzatmayacağım ama şüpheli alacak kalemleri gerçekten garip, ayrıca şirketin gözaltı pazarına düşüş hikayesi de çok garipti. Ayrıntısı ile hatırlamıyorum ama inanılmaz bir ihmal (umarım ihmaldir) vardı.

İşte bunlar da aklıma gelen handikaplar. Karar sizin, ben küçük portföyümün yarısını buraya yatırabileceğimi düşündüm. Eğer 40 yaşlarında olsaydım ve 15 yıllık birikimimi yönetseydim, asla gözaltındaki bir kağıda 5%'ten fazla ağırlık vermezdim. Kendi kararınızı verin, Yatırım Tavsiyesi Değildir, saygılar:)

Bir de şuna bakın, 18 Şubat 2011: SELGD Nereye Gider?

1 yorum:

  1. merhaba

    biraz sıkıştıralım dimi seni ..

    yazılarını takip edecem..

    başarılar

    YanıtlaSil