12 Nisan 2010 Pazartesi

Vob Hesabı Nasıl Açılır?

Önce vob'daki işlemlerden değil de, nasıl vob hesabı açacağınızdan bahsetmek daha mantıklı gibi. Zira vob'da öyle imkb gibi istediğiniz zaman işlem yapmaya başlayamıyorsunuz.

Diyelim ki vob'da imkb30 shortlamaya (kısa pozisyon nedir?) karar verdiniz, ama henüz bir vob hesabınız yok, ne yapacaksınız?

Yapacağınız ilk şey, bankanıza veya aracı kurumunuza gidip "vob işlemleri yapmaya yetkili bir yatırım hesabı" açtırmak. Bu da her şubeden yapılamıyor. Vob hesabı açmaya yetkili şubeler var ve bunlar haricindeki şubelerden hesap açılamıyor. En azından İş Bankası için durum bu. Ben işlemlerimi İş Bankası üzerinden gerçekleştiriyorum, ara sıra sorun yaşasam da, her zaman sempati ve güven duyduğum bir kurum olmuştur.

Vob hesabı açma yetkisi olan bir şube buldunuz diyelim, vob işlemleri yapabileceğiniz yatırım hesabı için 25-30 belge imzaladıktan sonra size hesabınızın 3 gün içinde açılacağını söylüyorlar, benimki 3 haftada açıldı. Açıkçası ben de çok üzerine gitmedim, o sıralar vob'la yeni yeni ilgilenmeye başlıyordum ve bu süre bana işlem yap(a)madan öğrenme süresi verdiği için bir bakıma iyi bile oldu.

Hesabınız açıldıktan sonra da hemen işlem yapamazsınız. Önce yatırım hesabınıza para yatırmanız, ardından bu hesaptan takasbank'a teminat yatırma talebi göndermeniz gerekli. Teminatınız takasbank'a geçtiğinde işlem yapmaya başlayabilirsiniz.

Vob'da işlem gören sözleşmeler, fiyatları, gerekli teminatlar vb bilgileri buradan takip edebilirsiniz.

3 yorum:

  1. 25-30 belge ve 3 hafta mı!? Üşengeç bir insan olarak gerçekten gözüm korktu.

    Vob hesabı açmanın bu kadar zahmetli olmasının nedeni ne acaba? Keşke, yatırım hesabımızdan direk işlem yapabilsek.

    İş Bankası müşterileri için faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. beğendiğinize sevindim, umarım siz benden daha şanslısınızdır ve 3 hafta beklemezsiniz:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ismim VOB hesabı max 1 gun surer acılışı.
    Komisyon olarak kurumum olarak komisyon oranımda cok rekabetçidir.İletişim kurmak isteyenler ozgurgokdere@ulukartal.com.tr adresine Vob konu başlıklı maıl Atarsa yardımcı olabılırim.

    YanıtlaSil