27 Haziran 2010 Pazar

ECRI Nedir? Ne İş Yapar?

ECRI, uzun adıyla Economic Cycle Research Institute, ekonomik döngüler ve büyüme hakkında araştırmalar yapar ve endeksler hesaplayıp yayınlar. Bu yazıyı yazmamın sebebi de bu endekslerdeki resesyona işaret eden değişimler.



Yukarıdaki grafik, ECRI verisinin resesyon tahminlerinin ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Grafiğimize göre ECRI, son 7 resesyondan 6'sını önceden bilmeyi başarmış. Birinde ise resesyonu geriden takip etmiş.

Oldukça etkileyici, ama maalesef 4 kez de yanlış sinyal vermiş, negatif değere rağmen resesyona girilmemiş. Şu an yine negatif tarafta ve bu durum bir çok kişiyi endişelendiriyor.

Ayrı bir endişe kaynağı da bu verideki (ECRI Weekly Leading Index) düşüşün sertliği(-%23)...Aşağıdaki tablo benzer düşüşlerde durumun ne olduğunu gösteriyor.



Görüldüğü üzere bu veriler oldukça moral bozucu. Fakat ilk grafikte bir şey dikkatimi çekti, verinin 4 yanlış sinyalinden ikisi resesyondan çıkış dönemlerinde olmuş, büyük ihtimal baz etkisinden kaynaklanan hızlı bir yükselişin ardından , baz etkisinin kaybolmasıyla şimdiki gibi sert bir düşüş, sonra yine yükseliş. Umarım yine böyle olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder