17 Temmuz 2010 Cumartesi

Vob İçin En İyi Aracı Kurum Hangisi?

Vob için hangi aracı kurumu kullanmalı? başlıklı yazımda bir süre bunu araştıracağımı, sonra da kararımı vereceğimi yazmıştım. Uzun bir süre geçti ve ben sonunda kararımı verdim.

Bildiğiniz gibi İş Bankası ile çalışıyordum fakat gerek fahiş komisyon oranlarıyla, gerek sabahları internet şubelerinin verdiği hatalarla beni kendilerinden iyice soğuttular. Hisse senetlerimi İş Bankası'nda tutmaya devam edeceğim ama VOB hesabı için SANKO Menkul Değerler'e başvurdum. 1-2 gün içinde hesabım açılacak.

Açıkçası bu tercihimde en büyük etken komisyon oranı oldu. Vob işlemlerinden 2/10.000 (Onbinde iki) komisyon alıyorlar. Yani bankaların aldığı komisyonun beşte birini.. Çoğu banka binde 1 komisyon alıyor Vob işlemlerinden.

Binde 1'den daha az komisyon alan diğer yerler şöyle;

TSKB Onbinde 2
Toros Menkul Onbinde 2
Tacirler Onbinde 4.25 (işlem hacminize bağlı olarak onlar da Onbinde 2'ye iniyorlar ama benim yapabileceğim hacim için rakam bu)

TSKB ya da Toros menkulü niye seçmedin derseniz, araştırmalarımı genellikle forumlar üzerinden yaptım ve TSKB ve Toros hakkında pek fazla yorum göremedim. Sanko'da hesabı olan pek çok kişi vardı ve olumsuz yorum yok denecek kadar azdı. Bakalım, 1 aya kadar kendi yorumlarımı yazarım.

Bu arada Deniz Yatırım'ın yurtdışı türevler için aldığı komisyonu da öğrendim, kontrat başına $15'mış. Vob için de yine binde 1 alıyorlarmış.

1 yorum:

  1. Selam yurtdışı türev değil ama spot hisse senedi piyasaları için en düşük komisyon kimdedir bu konuda bir bilgin var mı? İngiltere veya Amerika borsalarında işlem göre ETFlere yatırım yapmak istiyorum da spesifik hisselerden çok. Bir de bu durumda alım komisyonu harici herhangi bir komisyon öder miyim hisseyi elimde tuttuğum sürece??

    YanıtlaSil