13 Ağustos 2010 Cuma

Varant Nedir?

Varant belli bir dayanak varlığı, önceden belirlenmiş bir fiyattan, önceden belirlenmiş bir tarihte alma hakkı veren menkul kıymettir.

Örneğin, şu an İMKB'de işlem gören Gadaa.v varantını 0.60'tan alabilirsiniz. Bu varant size Garanti Bankası hissesini 31 aralık 2010 günü 8 TL'den alma hakkı verir. Eğer o gün Garanti Bankası hisseleri 9.8 TL'den kapanırsa, 9.8 - (8+0.6)= 1.2 TL, yani %200 kazanırsınız. 8'in altındaki herhangi bir kapanışta da yatırdığınız parayı kaybedersiniz.

"Eee, bunun opsiyondan ne farkı var ki?" sorusu gayet mantıklı bir sorudur burada. Temelde opsiyona çok benzer ama elbette bir kaç farkı var..İlk farkı, vadesinin çok daha esnek olmasıdır, 5 yıla kadar vadeli varantlar serbest olacak İMKB'de.

Başka bir fark: bireysel yatırımcı olarak opsiyon satabilirsiniz, ama varant satamazsınız (ihraç edemezsiniz). Riskiniz varanta ödediğiniz fiyat ile sınırlıdır.

Bir de opsiyon bir vadeli işlem enstrümanıdır, varant ise spot piyasalarda işlem görür.

4 Ağustos 2010 Çarşamba

AKYO'dan Çıktım

Bugün kapanışa doğru elimdeki AKYO'ların tamamını 1.74'den verdim. Aslında kağıdın hareketi oldukça sağlam görünüyor ama endeksle ilgili endişelerim var. Endeksin tepeyi görmüş olabileceğini düşünüyorum. Vob'da da short poziyondaydım bugün, hala da short'tayım.

Bu yüzden bir süredir 1.48 maliyetle taşıdığım kağıdı yükselişe devam etme ihtimali olmasına rağmen verdim. Bu işlemden karım 17.5% oldu. İki ay için oldukça iyi bir getiri.

Elimde bir tek başımın belası SELGD kaldı. Onu ne yapacağımı hiç bilmiyorum açıkçası. Ama büyük ihtimalle satmayacağım, sonuçta endekse çok bağımlı bir kağıt değil, öyle olsa endeks 50% yaparken aşağı gitmezdi:) Umudumu koruyorum hala, daha önce tam bu zamanlarda sağlam ralliler yapmış bir kağıt SELGD.

Şu an nakitimin çoğunu Vob'a teminat olarak yatırmayı düşünüyorum. Yeni kağıt almak bu şartlarda akılcı gözükmüyor. Ama endeks hakkındaki fikrim değişir de hisse almaya karar verirsem Turkcell hala cazip, 9TL'den kapandı bugün. Bu akşam saat 23.30'da ikinci çeyrek bilançosunu açıklayacak, gözüm orada.

NOT: Burada yazılan yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

2 Ağustos 2010 Pazartesi

Dow Futures Canlı

Google'da aratınca bir sürü saçma sapan site çıkıyor. Benim bildiğim en iyi link burada, sadece Dow değil, diğer dünya borsalarının da vadeli işlemlerini izlemek mümkün.

http://www.forexpros.com/indices/indices-futures